Bahan-bahan yang kita perlukan adalah:
- 2 cawan tepung gandum(jangan guna yang cap 1malaysia tu tak elok sangat)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 cawan gula kastor
- 3 biji pisang masak yang telah dilenyekkan(jangan guna pisang nangka tak sesuai)
- 1/2 cawan minyak jagung
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara untuk membuatnya adalah:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius dan griskan loyang kek dengan sedikit mentega.
- Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, garam dan baking powder dan kemudian ketepikan.
- Seterusnya putar telur dengan gula sehingga kembang.
- Selepas tu masukkan esen vanilla bersama pisang yang telah dilenyek dan putar sehingga sebati. Kemudian massukkan tepung gandum, soda bikarbonat, garam dan baking powder yang telah diayak sebentar tadi.
- Akhir sekali masukkan minyak jagung dan pukul sehingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah digriss dan bakar selama 40 minit atau 1 jam..(biar sampai betul-betul masak)
- Setelah siap dimasak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu. Selepas itu barulah boleh dipotong dan makan.
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment