Friday, 30 October 2015

Resepi: Puding Caramel

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
(untuk 4-6 hidangan)

Untuk Topping
1/2 cawan + 2 sudu besar (120 g) gula
2 sudu besar (30 ml) air 

Untuk Kastard 
3 biji telur
2 cawan (500 ml) susu
1/4 cawan (50 g) gula
1 kacang vanila
11/2 sudu kecil tepung jagung (pilihan) 


Cara-cara untuk membuatnya adalah:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 325 ° F / 160 ° C. 

2. Masak gula dan air dalam periuk sehingga cecair bertukar menjadi warna perang keemasan. Setelah itu, tuangkan karamel tadi ke dalam bekas/mangkuk dan ratakan setengah daripada ketinggian bekas/mangkuk itu, dengan cecair karamel pada setiap sisi bekas/mangkuk.

3. Tuangkan susu ke dalam periuk yang digunakan sama untuk membuat karamel tadi dengan menambah biji kacang vanila ke dalam susu. Panaskan, tetapi jangan sampai mendidih. Agak-agak dah timbul buih-buih itu, tutup api dapur dan tutup periuk, biarkan ia berehat selama beberapa minit.

 4. Dalam mangkuk yang berasingan pukul telur dengan gula. Tambah tepung jagung(pilihan). Kemudian tuangkan susu yang telah dimasak tadi ke dalamnya.  

5. Setelah itu tuangkan (bater) tadi ke dalam bekas/mangkuk yang telah diratakan dengan karamel sebelum ini.

6. Letakkan bekas/mangkuk yang telah berisi susu dengan karamel itu ke dalam bekas kosong yang saiznya lebih besar dan tuangkan separuh air panas ke dalamnya. Kemudian bakar selama 45 minit atau sehingga satu jam atau sehingga ia menjadi warna keemasan.  

7. Bila dah masak, biarkan sejuk dahulu. Kemudian baru tutup dan simpan di dalam peti sejuk selama beberapa jam. 

8. Siap.


Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment