Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah (untuk 5-6 orang):
- 500 gram tepung pulut
- 4 sudu besar tepung gandum
- Air secukupnya
- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
Cara-cara membuatnya adalah:
- Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna hijau. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
- Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
- Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
- Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
- Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut mula timbul. Sejat dan biarkan seketika.
- Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
- Siap untuk dimakan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment