Barli merupakan makanan ruji bagi manusia dan haiwan lain.
Ia lebih tahan tanah dengan kandungan garam yang tinggi berbanding gandum. Barli atau dikenali sebagai Hordeum vulgare, merupakan makanan manusia dan
makanan ternakan yang penting dan tergolong dalam keluarga rumput Poaceae. Barli juga merupakan tanaman bijirin yang kelima terbesar ditanam di dunia (530,000 km²
atau 132 milion ekar). Tempoh percambahannya antara 1-3 hari.
Di Malaysia, bijirin yang dikenali sebagai
"barli" sebenarnya merujuk kepada satu tanaman lain yang panggil
"air mata Nabi Ayub" dalam bahasa Inggeris "Job's Tears, coix
lacryma-jobi". Tumbuhan ini sebenarnya berlainan genus dengan barli asli, namun
ia seringkali dijual di pasaran dengan nama "barli" atau "barli
mutiara Cina".
Khasiat barli dipercayai
dapat menyejukkan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan
kesihatan buah pinggang. Selain itu, barli juga dikesan boleh membantu
merendahkan kolesterol, meredakan sembelit dan mencegah penyakit kanser.
Bijirin barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral
penting (Vitamin B3), thiamine (Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc,
phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi
kolesterol seperti lain-lain bijirin.
No comments:
Post a Comment